Yağlaç Tarifi (Kat Kat Yağlanmış Tava Hamuru)
Yağlaç, adını içeriğindeki bol yağdan alan, genellikle Karadeniz veya İç Anadolu’nun bazı yörelerine özgü, basit malzemelerle hazırlanan bir çeşit katmer veya tava hamurudur. Un, yoğurt, su ve tuzdan oluşan akışkan hamurun tavada ince katlar halinde pişirilip, her katının arasına sıcak sıcak bolca tereyağı sürülmesiyle hazırlanır. Katmanlı yapısı ve bol tereyağı ile sıcak servis edildiğinde lezzeti ortaya çıkar. Genellikle üzerine bal, pekmez veya şeker serpilerek tatlı olarak tüketilir.
Malzemeler:
Hamur için:
Yağlama ve Servis için:
Yapılışı:
Hamurun Hazırlanması:
Pişirme (Katmanları Hazırlama):
Yapışmaz bir tavayı veya çok az tereyağı/sıvı yağ ile yağlanmış normal bir tavayı orta ateşte ısıtın.
Hazırladığınız hamurdan bir kepçe kadar alın ve ısınan tavaya dökün. Tavayı hareket ettirerek hamurun ince bir tabaka halinde tavanın tabanına yayılmasını sağlayın.
Hamurun altı altın sarısı benekler oluşup pişince, geniş bir spatula yardımıyla dikkatlice çevirin ve diğer tarafını da kısa süre pişirin. Hamur katmanları ince olduğu için çabuk pişecektir.
Yağlama ve Dizme:
Pişen hamur katmanını hemen sıcak sıcak bir servis tabağına veya düz bir tabağa alın. Üzerine eritilmiş tereyağını bir fırça yardımıyla bolca ve her yerine sürün. Tereyağının sıcak katman tarafından emildiğinden emin olun.
Kalan hamuru da aynı şekilde pişirin ve pişen sıcak katmanları hemen tereyağlı katmanın üzerine dizin. Her katmanı dizdikten sonra üzerine bolca eritilmiş tereyağı sürün. Hamur bitene kadar katmanları yağlayarak üst üste dizmeye devam edin. Bu şekilde kat kat, araları bol tereyağlı bir hamur yığını oluşacaktır.
Servis:
Tüm katmanlar bitip üst üste dizildikten ve en üst katı da yağlandıktan sonra, sıcakken bir bıçak yardımıyla hazırladığınız yağlaçı istediğiniz boyutlarda dilimleyin.
Yağlaçı dilimler dilimlemez sıcak olarak servis yapın.
Servis Önerisi:
Yağlaç, en lezzetli haliyle sıcak servis edilir. Dilimlenmiş olarak servis tabağına alınır ve genellikle üzerine bal, pekmez veya toz şeker serpilerek tatlı olarak tüketilir. Yanında taze demlenmiş çay çok yakışır. Sade olarak da lezzetlidir. Soğudukça içindeki tereyağı donabilir, bu da farklı bir doku yaratır ancak sıcak servis edildiğinde tereyağı eriyik ve lezzetli olur.
Afiyet Olsun!
İlk yorum yazan siz olun.