Isırgan Herlesi Tarifi (Isırganlı Mısır Unu Lapası/Yemeği)
Isırgan Herlesi Tarifi (Isırganlı Mısır Unu Lapası/Yemeği)
Isırgan Herlesi, Anadolu’nun bazı yörelerinde, özellikle de Karadeniz’de, taze ısırgan otunun mısır unu ile pişirilerek hazırlanan, şifalı, doyurucu ve sıcak bir yöresel yemektir. Isırgan otunun sağlık faydaları ve mısır ununun bağlayıcılığı ile ortaya çıkan bu lapa veya kalın çorba, sıcak sıcak tereyağlı ve pul biberli sos ile servis edildiğinde çok lezzetli olur. Pişirme sırasında ısırganın yakıcı özelliği kaybolur.
Malzemeler:
1 kg taze ısırgan otu (sadece yaprakları ve ince sapları; kumları gidene kadar çok iyi yıkanmış, süzülmüş)
2 su bardağı mısır unu (tercihen ince öğütülmüş mısır unu)
1 adet orta boy kuru soğan (yemeklik doğranmış)
3-4 yemek kaşığı tereyağı (yemeğin tabanı için) veya sıvı yağ
Yeterince sıcak su veya tercihen sıcak et suyu (yemeğin istediğiniz kıvamına göre, yaklaşık 4-6 su bardağı toplamda)
1.5 çay kaşığı tuz (damak tadınıza göre)
Yarım çay kaşığı karabiber
(İsteğe bağlı) 2-3 diş sarımsak (ince kıyılmış)
(İsteğe bağlı) 1-2 tatlı kaşığı kuru nane (yemeğe çok yakışır)
(İsteğe bağlı) 1 tatlı kaşığı pul biber (yemeğin içine)
Üzeri için Klasik Sos (Servis):
1-2 yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı pul biber veya kırmızı toz biber
Yapılışı:
Isırganları Hazırlama:
Isırgan otlarını hazırlarken ellerinize eldiven giyin. Isırganları bol suyla, kumları ve yabancı maddeler tamamen gidene kadar çok ama çok iyi yıkayın. Kalın, sert sap kısımlarını ayırın. Yıkanmış ısırgan yapraklarını (ve varsa ince saplarını) ince ince doğrayın.
Yemeği Hazırlama (Pişirme):
Geniş ve tercihen kalın tabanlı bir tencerede tereyağı veya sıvı yağı ısıtın. Yemeklik doğradığınız soğanları ekleyip pembeleşinceye kadar orta ateşte kavurun.
Eğer kullanacaksanız ince kıyılmış sarımsağı, kuru naneyi ve pul biberin bir kısmını ekleyip kokusu çıkana kadar 1 dakika daha kavurun.
Doğradığınız ısırganları tencereye ekleyin. Tuzun bir kısmını ve karabiberi ekleyip, ısırganlar sönene ve suyunu hafifçe çekene kadar birkaç dakika kavurun. Pişince ısırganın yakıcı özelliği kaybolacaktır.
Kavrulan ısırganların üzerine yeterince sıcak su veya sıcak et suyu ekleyin. Suyun seviyesi yemeğin istediğiniz kıvamına göre (koyu bir çorba veya lapa gibi) olmalıdır (başlangıçta yaklaşık 4-6 su bardağı kadar). Yemeği kaynamaya bırakın.
Yemek kaynamaya başlayınca ateşi kısın. Mısır ununu bir elinizle yavaş yavaş ve azar azar tencereye eklerken, diğer elinizdeki tel çırpıcı ile hızla ve sürekli karıştırın ki topaklanma olmasın. Tüm mısır unu bitene kadar bu işleme devam edin.
Mısır ununu ekledikten sonra ateşi en kısığa alın. Tencerenin dibinin tutmaması için sürekli karıştırarak, herle çok koyu bir kıvam alana ve mısır ununun çiğ tadı gidene kadar yaklaşık 15-20 dakika daha pişirin. Tuzunu son kez kontrol edip ayarlayın.
Herle piştikten sonra ocaktan alın. İçine kalan tereyağını (eğer varsa, pişirme sosu için ayırdığınız hariç) ekleyip eriyene kadar karıştırın.
Servis:
Herleyi ocaktan aldıktan sonra kapağı kapalı şekilde 5-10 dakika dinlendirin.
Isırgan Herlesi’ni sıcak olarak servis kaselerine veya tabaklara alın.
Servis Önerisi:
Isırgan Herlesi sıcak olarak servis edilir. Üzerine küçük bir tavada tereyağını eritip pul biberi yakın ve yemeğin üzerine gezdirin (bu klasik servis şeklidir). Yanında sarımsaklı veya sarımsaksız yoğurt ile harika yakışır. Mısır ekmeği ile de tüketilebilir. Doyurucu, besleyici ve yöresel bir lezzettir.
İlk yorum yazan siz olun.