Haşlama Mantı Tarifi (Yağlı Soslu – Yoğurtsuz Versiyon)
“Yağlı Mantı” adı bazı yörelerde tavada kızartılmış veya fırında yağ ile pişirilmiş mantıyı ifade etse de, bu tarif, hamurunun yoğrulup şekillendirildikten sonra haşlanıp, üzerine bol tereyağlı ve pul biberli sos gezdirilerek servis edilen bir mantı çeşidini anlatır. Türk mutfağının sevilen hamur işlerinden mantının bu versiyonu, sade lezzeti ve tereyağının kattığı aroma ile bilinir. Klasik Kayseri mantısı gibi sarımsaklı yoğurtla değil, sadece yağlı sosla servis edilir.
Malzemeler:
Hamur için:
İç Harcı için:
Haşlama Suyu için:
Üzeri için Sos:
Yapılışı:
Hamurun Hazırlanması:
İç Harcın Hazırlanması:
Mantıları Şekillendirme ve Haşlama:
Dinlenen hamuru iki veya üç eşit bezeye ayırın. Bezeleri hafifçe unlanmış tezgahta oklava yardımıyla çok ince (yaklaşık 1 mm kalınlığında) açın. Açtığınız hamuru keskin bir bıçak veya rulet yardımıyla küçük karelere kesin (boyutu tercihinize kalmış; klasik Kayseri mantısı için kareler çok küçük, bu tarif için biraz daha büyük olabilir).
Kestiğiniz her küçük hamur karesinin ortasına az miktarda kıymalı iç harçtan koyun. Hamurun kenarlarını hafifçe parmak uçlarınızla suyla ıslatıp kapatın. Mantı şeklini vermek için; dört köşesini ortada birleştirerek kapatabilir (Kayseri mantısı şekli), üçgen veya yarım ay şeklinde katlayarak kenarlarını sıkıca bastırarak yapıştırabilirsiniz. Mantıların pişerken açılmaması için kenarlarını çok iyi yapıştırdığınızdan emin olun.
Geniş ve derin bir tencerede bol miktarda suyu tuz ekleyerek kaynatın. Kaynayan suya hazırladığınız mantıları tek tek, dikkatlice atın. Mantıların birbirine yapışmaması için tencereyi çok fazla doldurmayın, gerekirse birkaç partide haşlayın. Mantılar su yüzeyine çıktıktan sonra hamurları tamamen yumuşayana ve içindeki kıyma pişene kadar (boyutuna ve hamurun kalınlığına göre yaklaşık 5-10 dakika daha) haşlayın. Pişen mantıları bir kevgir veya süzgeçli kaşık yardımıyla süzerek servis tabağına alın.
Servis Sosu ve Sunum:
Servis Önerisi:
Haşlama Mantı (Yağlı Soslu), en lezzetli haliyle sıcak servis edilir. Yanında genellikle başka bir sos (yoğurt gibi) olmadan, sadece üzerindeki tereyağlı, biberli sosuyla tüketilir. Türk mutfağında haşlama mantı en yaygın olarak sarımsaklı yoğurt ve tereyağlı sos ile servis edilir. Bu tarif yoğurtsuz bir versiyondur. Dilerseniz üzerine sarımsaklı yoğurt da ekleyebilirsiniz, bu en yaygın ve klasik sunum şeklidir.
Afiyet Olsun!
İlk yorum yazan siz olun.