Karalahana (Kara Lahana), özellikle Karadeniz mutfağının en temel ve besleyici sebzelerinden biridir. Yöreye göre “Pancar Yemeği” olarak da adlandırılabilse de, bildiğimiz kırmızı pancardan farklı, koyu yeşil yapraklı bir lahana türüdür. Genellikle kuru fasulye veya barbunya, mısır unu ve tereyağlı pul biber gibi malzemelerle zenginleştirilerek hazırlanan Karalahana yemeği, hem çok sağlıklı hem de oldukça doyurucudur. Kış aylarının vazgeçilmezidir.
Malzemeler:
500 gr veya 1 demet taze karalahana (kara lahana)
1 adet orta boy kuru soğan (yemeklik doğranmış)
2-3 yemek kaşığı tereyağı (Karadeniz yemeklerine çok yakışır ve lezzetini artırır) veya zeytinyağı
(Çok tavsiye edilir!) 1 çay bardağı haşlanmış kuru fasulye veya barbunya
(İsteğe bağlı) 1-2 diş sarımsak (ince kıyılmış)
(İsteğe bağlı, kıvam ve lezzet için) 1 yemek kaşığı mısır unu (biraz soğuk su ile bulamaç yapılır)
Yeterince sıcak su veya tercihen sıcak et suyu (yaklaşık 4-6 su bardağı başlangıç için, yemeğin kıvamına göre pişerken artırılır)
1 çay kaşığı tuz (damak tadınıza göre)
Yarım çay kaşığı karabiber
(İsteğe bağlı) 1 çay kaşığı kuru nane (lezzet verir)
(İsteğe bağlı, pişirme veya servis için) 1 çay kaşığı pul biber
Üzeri için Sos (Servis, Çok Klasiktir):
Yapılışı:
Karalahanaları Hazırlama: Karalahanaları tek tek yapraklarına ayırın. Yaprakların arasındaki kumlar tamamen gidene kadar bol suda çok iyi yıkayın. Yıkadıktan sonra süzün. Yaprakların ortasındaki kalın, sert damar/sap kısımlarını kesin ve atın (veya çok ince doğrayıp sapları soğanla birlikte daha uzun kavurabilirsiniz). Kalan yaprakları üst üste koyup ince şeritler halinde veya iri parçalar halinde doğrayın.
Soğan ve Yağı Kavurma: Geniş ve derin bir tencerede tereyağı veya zeytinyağını eritin. Yemeklik doğradığınız soğanları ekleyip pembeleşinceye kadar orta ateşte kavurun. Eğer kullanıyorsanız ince kıyılmış sarımsağı, kuru naneyi ve pul biberi de ekleyip kokusu çıkana kadar 1 dakika daha kavurun.
Karalahanaları Ekleme ve Kavurma: Doğradığınız karalahanaları tencereye ekleyin. Üzerine tuz ve karabiberi serpin. Karalahana yaprakları hacim olarak çok görünse de piştikçe sönecektir. Karalahana yaprakları sönene kadar, ara sıra karıştırarak birkaç dakika kavurun.
Fasulye ve Sıvıyı Ekleme: Tencereye haşlanmış kuru fasulye veya barbunyayı ekleyin (eğer kullanacaksanız). Üzerine yeterince sıcak su veya et suyu ekleyin. Suyun karalahanaların üzerini örtecek ve yemeğin kıvamına uygun olacak seviyede olmasına dikkat edin (başlangıçta yaklaşık 4-6 su bardağı kadar). Bir kez karıştırın.
Pişirme ve Mısır Unu Ekleme (Opsiyonel): Yemek kaynamaya başlayınca ateşi kısın, tencerenin kapağını kapatın. Karalahanalar tamamen yumuşayana (özellikle sap kısımları) ve yemeğin lezzetleri birbirine geçene kadar kısık ateşte pişirin. Bu süre karalahananın tazeliğine ve cinsine göre 30 dakika ile 1 saat veya daha fazla sürebilir. Pişme sırasında yemeğin suyu azalır ve çok koyulaşırsa azar azar sıcak su ekleyebilirsiniz. Eğer mısır unu kullanacaksanız, yemeğin pişmesine yakın (son 15-20 dakika) mısır ununu az soğuk su ile ezerek bulamaç yapın ve yavaşça tencereye eklerken sürekli karıştırın. Mısır ununun pişmesi için en az 10-15 dakika daha pişirin.
Dinlendirme: Yemek piştikten sonra ocaktan alın. Kapağı kapalı şekilde 10-15 dakika dinlendirin. Bu, lezzetlerin daha iyi oturmasını sağlar.
Üzeri İçin Sosu Hazırlama: Servis yapmadan hemen önce, küçük bir tavada tereyağını eritin. Pul biberi ekleyip biberin kokusu çıkana ve rengi yağa geçene kadar kısık ateşte 15-20 saniye kadar pişirin (biberleri yakmamaya dikkat edin).
Servis Önerisi:
Karalahana Yemeği sıcak olarak servis edilir. Servis kaselerine alınan yemeğin üzerine hazırlanan tereyağlı pul biberli sostan gezdirilir. Yanında mısır ekmeği, yoğurt veya turşu ile çok yakışır. Besleyici, doyurucu ve yöresel bir lezzettir.
Afiyet Olsun!
İlk yorum yazan siz olun.